ZIN OM DEZE ZOMER VAN JOUW STRAAT EEN ECHTE LEEFSTRAAT TE MAKEN?

De eerste leefstraten in Wevelgem in 2021

28/12/2020 - 17:17

Wordt jouw straat een van de eerste leefstraten van Wevelgem/Gullegem/Moorsele?

Op de vraag ‘wat drijft jou om aan politiek te doen?’ antwoordde ik twee jaar terug: Mijn streefdoel is en blijft om politiek dichter bij de mens te brengen. Of ik er mij van bewust ben dat dit een quasi onmogelijke en immens abstracte doelstelling is? Zeker en vast, maar niets doen duwt ons enkel verder weg. Ik maak deel uit van een nieuwe generatie, een generatie die staat te popelen om ook onze mening te geven, die nota bene vandaag nog te weinig gehoord wordt. Maar ook dat is deel van het groter verhaal, miljoenen uitdagingen staan onze samenleving op te wachten, hier wil ik graag mee over nadenken.

We zijn twee jaar verder en ondertussen experimenteren we in onze gemeente met het concept ‘leefstraten’. In Wevelgem kennen we al het concept van de ‘speelstraten’, met deze leefstraten gaan we een stap verder. We spreken niet alleen onze jongste inwoners aan, maar ook de oude(re) inwoner en iedereen er tussenin.

Een concept, afkomstig van Gent, waarbij de stad een ‘sociaal experiment’ aangaat met inwoners, met straten, met zijn inwoners. We experimenteren met de publieke ruimte die we voor handen hebben. De straat wordt tijdelijk autoluw of autoloos en als het kan, installeren we meer groen, we maken plaats voor ontmoeting... Kortom een straat die tijdelijk heringericht wordt naar de wensen van de inwoners.

We maken er een collectieve leefruimte van, waar spontane maar ook minder spontane activiteiten, georganiseerd kunnen worden. Samen met de inwoners gaan we aan de slag om de straat om te vormen naar een ruimte waar ontmoeting, ontspanning en spelen centraal staan. Hoe deze plek er kan uitzien laten we volledig over aan de bewoners. Tafels of zitbanken voor etentjes of een aperitief, een podium voor muziek en woord, een petanquebaan, voetbalveldjes, een publieke living, straattheater of autodelen, … het kan allemaal. Zolang de bewoners de handen in elkaar slaan. De organisatie, de inrichting, alle activiteiten en zelfs het onderhoud ligt volledig in de handen van de bewoners. Als gemeente voorzien we louter begeleiding in het proces en zorgen we dat alle nodige vergunningen en signalisatie in orde zijn. De straat van de toekomst richt je zelf in.

Leefstraten en het virus

Het concept komt ook niet ongelegen. Eens het beruchte virus uit onze samenleving is verdwenen zeggen we luid en duidelijk: “Wevelgem, kom uit uw kot.” Als gemeente voorzien we mogelijkheden, de nodige ondersteuning, nu is het aan ons, om die kansen samen te grijpen. Na een jaar waarbij we vooral terugtrokken in ons kot, met de focus op onze bubbel, ligt de focus hier op het doorprikken van die bubbel. De voordeur blijft open en de straat wordt een gedeelde publieke ruimte waar we ons private leven delen met onze buren. De straat krijgt een nieuw leven en een tijdelijk andere functie. Van een functionele ruimte voor de auto naar ruimte voor spel, ont-moeting en ontspanning voor de bewoners.

De straat van de toekomst

Duurzaamheid

We zetten de auto heel bewust aan de kant, samen gaan we op zoek naar een oplossing. Als het kan, kiezen we voor een alternatief om ons te verplaatsen. Te voet, met de fiets, autodelen, deelfietsen, … We ruimen plaats voor een leefbare straat en ruilen grijs en grauw voor groen en blauw.

Inclusie

Als gemeente zetten we heel sterk in op buurtwerking, inclusie en integratie. De buurt ontdekken, de buren leren kennen en weten dat we, indien nodig, elkaar zullen helpen. In een leefstraat is iedereen welkom, we brengen meer beweging en leven in de buurt. Wevelgem spreekt je aan, maar we moeten vooral elkaar aanspreken en terug in contact komen met elkaar. Dit zal niet alleen het buurtgevoel versterken maar zo gaan we ook de strijd aan met eenzaamheid.

Toegankelijkheid

Ten slotte is een leefstraat ook een toegankelijke straat. We zorgen ervoor dat de straat fysiek toegankelijk blijft voor iedereen. Maar in een leefstraat is niet enkel de straat maar ook de bewoners die er wonen toegankelijk. We helpen elkaar waar nodig. Is er iemand die alsnog met de auto tot aan zijn huis moet? Dan kan een laad- en loszone in de Leefstraat een oplossing bieden. Kortom, we spreken elkaar aan en maken afspraken waar nodig zodat iedereen zich thuis voelt.


Bas Surmont, schepen van Jeugd en Integratie

.

.

Wat zegt de pers? ☟

VRT: Wevelgem wil leefstraten invoeren...

Krant van West-Vlaanderen: Wevelgem start deze zomer met leefstraten

Grensnieuws: Deze zomer eerste leefstraat in Wevelgem