Eén, twee, drie jeugdbeleid

12/08/2019 - 10:55

Hoor wie klopt daar kind’ren, hoor wie klopt daar zachtjes tegen ’t raam. ’t Is het jeugdbeleid zeker? Een verhaaltje dat in vele steden en gemeenten helaas nog steeds realiteit is.

Eén, twee, drie jeugdbeleid

Nog veel te vaak wordt jeugdbeleid van de agenda geduwd en moet het plaats maken voor de ‘harde’ materie. Nog veel te vaak moeten schepenen van kinderen en jongeren, jeugddiensten, jeugdwerkingen en in het bijzonder onze kinderen en jongeren kloppen op tafel tot hun handen blauw zien. Nog veel te vaak moet kinderen en jongeren het doen met de restpercentages van het gemeentefonds. Hierzo, een percentje van de pot, zorg maar dat onze kinderen en jongeren gelukkig, veilig en gezond zijn hé!

Wie weg is, is niet gezien

Nog veel te vaak worden kinderen en jongeren buitenspel gezet. ‘Het zijn nog maar kinderen’, laat ze eerst opgroeien tot ‘volwassenen’ tot ‘volwaardige burgers met stemrecht’, laat ons dan nog eens kijken hoe ze kunnen betrekken in het beleid. Een speelpleintje en een voetbalveldje hier en daar, meer moeten ze toch niet hebben? Voor iedereen die op deze manier redeneert, helaas, je zit er faliekant naast. Naast het recht op leven en ontwikkeling, de non-discriminatie en het recht op participatie is er ook het belang van het kind. “Alle acties met betrekking tot het kind dienen rekening te houden met het belang van de kinderen en jongeren”, aldus het kinderrechtenverdrag. Terwijl gemeentebesturen druk bezig zijn met de 70% van hun bevolking zo tevreden mogelijk te houden, laten ze de overige 30% roekeloos vallen.

Zet zoveel mogelijk in op participatie. Faciliteer, experimenteer, initieer en creëer. Wie anders dan kinderen en jongeren zelf zijn experten van hun leefwereld? Creëer een zo breed mogelijk draagvlak, laat duidelijk zien aan kinderen en jongeren dat hun stem er wél degelijk toe doet. Enkel op die manier zal een kinderen- en jongerenreflex ontstaan van de jeugd zelf, omdat ze gehoord worden, maar ook het gemeentebestuur zal onvermijdelijk zijn jeugdbril moeten opzetten.

Tikkie, jij bent ‘em!

#wijzijnjeugdbeleid, met z’n allen. Want een goed beleid voor kinderen en jongeren is het aanzetpunt tot een beter beleid voor alle inwoners. Samen mét hun inspraakmomenten, enquêtes of diepte-interviews opzetten. Waar liggen ze wakker van? Hoe kunnen we hun leefwereld, aangepast aan hun behoeften, zo aangenaam mogelijk maken? Bespreek met hen de toekomstplannen van de gemeente, leg ze uit wat de kansen en uitdagingen zijn en geef ze vervolgens een wit blad. Daarnaast is ook de jeugdraad een belangrijk forum voor de kinderen en jongeren om mee de politieke agenda vorm te geven. In iedere Vlaamse gemeente is een jeugdraad verplicht. Ook dit is een mogelijkheid voor schepenen om de jongeren te bevragen. Vraag de jeugdraad niet enkel advies over de speelpleintjes maar vraag ook eens naar hun mening als het gaat over mobiliteit, duurzaamheid of veiligheid.

Spring maar achterop bij mij, achterop me fiets

Steeds vaker komen kinderen in een kansarmoede situatie terecht. Volgens de EU-SILC-survey van 2016 leeft 12% van kinderen en jongeren in Vlaanderen onder de armoederisicodrempel. Voor Vlaanderen wil dit zeggen dat ongeveer 150.000 kinderen worden geboren in een kansarm gezin. Bij kinderen van wie de moeder bij haar geboorte niet de Belgische nationaliteit heeft, ligt dit met 33,5 procent veel hoger dan bij kinderen met een moeder van Belgische origine met 6.1%.

Naast de persoonlijke leefomstandigheden, heeft dit ook een nefaste impact op het latere leven van onze kinderen. Erken als schepen van jeugd dan ook dit probleem, bekijk de kinderen als kinderen en heb tegelijkertijd oog voor de context waarin ze opgroeien. Verwerk dit in een strategisch jeugdwelzijnsbeleid, werk de drempels weg en betrek ze als geen ander in de toekomst van je gemeente. Want één kind in armoede is er één te veel.

Als schepen van jeugd, als vrijwilliger bij de Vlaamse Jeugdraad, als oud-leider bij de KSA, maar vooral als jeugd, als jongere, roep ik al mijn collega schepenen op om hetzelfde te doen, want #wijzijnjeugdbeleid!

Bas Surmont, schepen van Jeugd