De Toekomst

31/08/2018 - 10:11

Nadat de kinderen (en de ouders) ‘hopelijk’ een nachtje doorgeslapen hebben, gaat de wekker af. In het beste geval weliswaar. Meestal zorgt één van de kinderen voor de gekende wake-up call. Vlug het warme bed uit. Mama of papa stormt de trap af om het eerste melkflesje klaar te maken, terwijl de ander de douchecabine met de kinderen mag delen om toch nog wat tijd te winnen.

De Toekomst

Daarna komt het fijnste moment van de dag: het ontbijt. De smeekbede om toch wat vaart te maken is een vast ritueel geworden. Net als de schotelvod om het omgevallen glas melk of water op te ruimen. Na het gezeur om sandalen aan te trekken in de winter of laarsjes in de zomer, kunnen we de kinderen vastmaken in de wagen. Of toch niet? Meestal nog even vlug het huis inlopen om een vergeten voorwerp mee te grabbelen. “Oef!” Eén van de ouders kan al opgelucht adem halen en zijn of haar werkdag starten. De ander moet nog even wachten en hopen vlot in de crèche te geraken zonder dat een van de kinderen de rol van de radio overneemt of zijn luier heeft bezet. En na een drukke werkdag? Iets gelijkaardigs, maar dan in omgekeerde volgorde.

"De kinderjaren..."

Jawel, dat is de dagdagelijkse realiteit ten huize Defieuw-Verstraete (Kevin) en voorlopig in afgeslankte versie ten huize Tant-Parmentier (Stijn). Maar we zijn niet alleen. Als je weet dat vorig jaar 6107 kinderen (t.e.m. 17 jaar) in Wevelgem woonden, dan zijn er heel wat jonge gezinnen voor wie deze gang van zaken héél herkenbaar is.

Naast de inzet voor Cyclocross Gullegem, de politieke microbe en een gemeenschappelijke vriendenkring delen wij sinds enkele maanden de liefde voor onze twee kinderen. Al verschilt de situatie enigszins want de natuur verkoos een stapje over te slaan, waardoor Stijn meteen vader werd van een tweeling.

Liefde? Na het lezen van bovenstaand stukje, klinkt het misschien ongeloofwaardig. We hopen alvast niemand afgeschrikt te hebben want ondanks het feit dat je leven een totaal andere wending krijgt en er nog weinig momenten zijn waarop je in “PAUZE-modus” kunt gaan, zijn kinderen echt het mooiste wat er is. Een eerste woordje, een knuffel voor het slapengaan of het uitbundig lachen van je kind. Het maakt het allemaal meer dan de moeite waard.

Maar ook de gemeente kan ervoor zorgen dat jonge ouders méér van hun kinderen kunnen genieten en de druk iets minder wordt. Het stimuleren van kinderopvanginitiatieven, je geen zorgen hoeven te maken als je kind met de fiets de deur uit is of voor het eerst naar een fuif gaat, na een drukke werkdag even kunnen genieten van de kinderen op een van de buurtspeelpleintjes,… Als ervaringsdeskundigen weten we waarover we spreken en waarover het gaat: de toekomst van onze kinderen.

Onze ambitie? Die Toekomst naar een hoger niveau duwen. Duw je mee?

Stijn & Kevin

De Toekomst
De Toekomst
De Toekomst
De Toekomst
De Toekomst
De Toekomst
De Toekomst
Stijn Tant
Kevin Defieuw