100.

200 x JA = ❤

13/09/2020 - 12:58

De verjaardag van een eeuweling, de eerste 100 dagen van een nieuwe uitdaging of 100 uren voor de start van een evenement. 100! Het is en blijft een getal dat tot de verbeelding spreekt. Een bijzondere kaap die ik intussen zelf ook heb bereikt, want twee dagen geleden mocht ik mijn 100ste huwelijk (gelukkig als schepen van burgerzaken☺) inzegenen.

200 x JA = ❤200 x JA = ❤200 x JA = ❤200 x JA = ❤

Ruim een jaar geleden volgde ik Bernard Galle op als schepen van trouwen. Een fenomeen, zo kun je hem het best omschrijven. Zijn volledige loopbaan wijdde hij aan de dienst Burgerzaken. Eerst als medewerker, later als diensthoofd en bevoegd schepen. Toen men hem bij de politieke afscheidsinterviews vroeg naar het aantal ingezegende huwelijken, moest Bernard er een slag in slaan. Dat wilde ik vermijden... Zo besloot ik na ieder huwelijk een streepje op de doos van mijn schepenlint te plaatsen.

Een intiem huwelijk of net veel volk, hetero of homo, pril of ervaren, veel showgehalte of net sober… Een streepje per huwelijk lijkt weinig betekenisvol. Toch schuilt er achter iedere pennentrek een uniek verhaal. Elk koppel heeft een eigen voorgeschiedenis en een persoonlijke reden om in het huwelijk te treden. Dat maakt het voor mij dan ook bijzonder boeiend. Je weet nooit welk koppel en welk verhaal je voor je krijgt.

2020

Het jaar 2020 leek voor veel koppels een mooi jaartal om in het huwelijksbootje te treden. Weekends met 10 geplande huwelijken waren dan ook geen uitzondering. Corona besliste er evenwel anders over… Sommige koppels kozen ervoor om af te gelasten, anderen zochten een nieuwe datum en nog anderen namen de situatie zoals ze was. Voor velen van hen was en is deze periode een emotionele rollercoaster. Begrijpelijk! Want vaak kijkt men lang uit naar het huwelijk en de festiviteiten die ermee samengaan. Voor die koppels had ik alvast enkele troostende woorden, want ook mijn huwelijk verliep, door de ziekte van mijn vader en het feit dat hij er die dag niet bij kon zijn, niet zoals gehoopt. Het is meteen een wijze les voor die koppels, want niet alles loopt in het leven zoals je denkt of hoopt dat het zal lopen. Ook niet in het gehuwd leven. Of zoals ik het vaak spreekwoordelijk aanhaal: Geen rozen zonder doornen.

We zouden bijna vergeten dat de diensten van Burgerzaken zich niet beperkt tot alleen maar de huwelijken. Het is uiteraard veel meer dan dat. Geboorte, overlijden, rijbewijs, verhuis… iedereen komt vroeg of laat in aanraking met de dienst Burgerzaken. Voor velen zal het misschien ook de enige keer zijn dat men met de gemeente Wevelgem in aanraking komt. Vandaar dat een goede dienstverlening hier belangrijk is en blijft. Iets waar we samen met de medewerkers dag na dag aan willen blijven werken.

Bijna zoals een huwelijk; dag na dag ☺.

Kevin Defieuw

Schepen van Burgerzaken