HERDENKEN

25/10/2020 - 12:52

Met de intrede van de herfst is ook Allerheiligen nabij. De dag waarop we naar de begraafplaatsen trekken om ons overleden familielid of een vriend of vriendin te herdenken. Ook al is de gedachte aan een overleden geliefde kil, vaak staat deze periode symbool voor een warme sfeer. Een tijd waarin mensen samen herinneringen ophalen bij een stukje taart of een goed glas wijn. Gezelligheid en samenzijn als medicijn voor het niet meer zijn... Net als zoveel zaken zal de allerheiligenperiode dit jaar anders worden.

HERDENKEN

Allerheiligen

Gezien de beperkte sociale contacten zal het traditionele samenzijn er dit jaar niet inzitten. Ook bij het bezoek aan de begraafplaats zullen we voorzichtig moeten zijn. Daarom is er een mondmaskerplicht op de West-Vlaamse begraafplaatsen vanaf 24 oktober tot en met 8 november.

Mobiele camera

In deze Allerheiligenperiode leveren mensen extra inspanningen om ervoor te zorgen dat het graf er piekfijn bij ligt. Ook plaatst men er vaak een mooie bloem, een knutselwerkje of een beertje. Groot zijn de emoties wanneer blijkt dat de bloem, het knutselwerkje of het beertje er niet meer is. Iets wat spijtig genoeg al te vaak voor valt. Werkelijk onbegrijpelijk! Vandaar starten we samen met afvalintercommunale MIROM en de politiezone Grensleie een proefproject op de begraafplaats van Gullegem. Op de begraafplaats zal van midden oktober tot midden november een mobiele camera staan. Na deze periode evalueren we het project en bekijken een eventuele vaste opstelling en de mogelijkheden op de andere begraafplaatsen.

Sterrenweide

Onwezenlijk is ook het ‘moeten’ afgeven van jonge mensen of (ongeboren) kindjes. Op vandaag hebben ouders van sterrenkindjes in Wevelgem enkel de mogelijkheid om hun kindje te begraven op een foetusweide. Het anonieme van een foetusweide maakt de ervaring nog pijnlijker. Daarom willen we op de drie gemeentelijke begraafplaatsen een sterrenweide aanleggen, waar ouders de naam van hun ongeboren kind een plaats kunnen geven. Een betekenisvolle plek die houvast biedt. Vijftien creatievelingen bezorgden ons betekenisvolle concepten. Met één van de kunstenaars gaan we zijn/haar concept verfijnen en volgend jaar uitvoeren.

Reveil

Afgelopen jaren was ook reveil een vaste waarde op de avond van 1 november. Even samenkomen om herinneringen op te halen door middel van woord, muziek en dans. Een organisatie die op veel appreciatie kon rekenen. Een editie zoals we die andere jaren kenden, zal er ook dit jaar niet inzitten. Wel gaan we op zoek naar een zinvol alternatief.

Kevin Defieuw
Schepen van Burgerlijke Stand, Bevolking en Begraafplaatsen
HERDENKEN
HERDENKEN
HERDENKEN