Veilig leren fietsen doe je zo...

Wevelgem brengt het parcours van het fietsexamen in beeld voor elke leerling. Zo kun je het makkelijk zelf oefenen met bijvoorbeeld je ouders.

Elk kind leert veilig fietsen.

16/05/2017 - 11:31

Het is o zo belangrijk dat onze kinderen zich veilig in het verkeer leren te bewegen. Ouders en leraars doen daarvoor keihard hun best, en als gemeente steken we graag een handje toe. Zeker als het over de fiets gaat!

Noah krijgt zijn fietsdiplomaNoah legt het fietsexamen afDuidelijke wegwijzers in Wevelgem - Gullegem - Moorsele

HET FIETSEXAMEN IN DRIE FILMPJES

Op school leert je kind veel. Het leert er nu ook veilig fietsen. Wij vinden het in elk geval knap dat onze scholen zich daarvoor inzetten, en we steunen ze daar graag bij. Daarom heeft de gemeente een heel pakket uitgewerkt rond fietseducatie. De parel aan de kroon is een uitgepijld examenparcours in zowel Wevelgem als Gullegem en Moorsele. Van 22 mei tot 2 juni nemen de leerlingen van het zesde leerjaar in alle onderwijsnetten deel aan het fietsexamen. Ze doen dat via hun school, in de eigen gemeente. En wie geslaagd is, krijgt een heus diploma.

We hebben het nu extra makkelijk gemaakt om het parcours vooraf te verkennen, want we hebben het helemaal voor je gefilmd. Fietsfikser Axel Dejonghe legt eerst uit aan welke eisen je fiets moet voldoen, en politiecommissaris Stefaan Vannieuwenhuyse geeft je nog eens de voornaamste richtlijnen mee. Benieuwd hoe het parcours in jouw gemeente eruitziet? Klik dan eens op de filmpjes hieronder. Je ziet drie dappere leerlingen aan het werk:

GULLEGEM

WEVELGEM

MOORSELE

NOG MAATREGELEN OM KINDEREN VEILIG TE LEREN FIETSEN

We gaan volop voor Wevelgem als fietsgemeente, dus zetten we in op fietseducatie. De filmpjes voor het fietsexamen heb je net gezien, maar we nemen nog maatregelen om kinderen veilig te leren fietsen in het verkeer.

  • alle netten van het onderwijs kunnen beschikken over een gratis fietseducatiekoffer met allerlei materiaal om bijvoorbeeld een behendigheidsparcours uit te zetten
  • we organiseren elk jaar - gelinkt aan het examen op de weg - een heuse behendigheidstest in de Porseleinhallen.
  • we bezorgen alle scholen elk jaar aangepaste fietseducatieboekjes en in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen een schoolfietsroutekaart met de beste weg om per fiets naar school te komen
  • we coördineren als gemeente de behendigheidsproeven en het fietsexamen en kunnen daarbij rekenen op de steun van politiezone Grensleie
  • we organiseren elk jaar dodehoeklessen voor de leerlingen van het vijfde leerjaar (zie ook de bijlage verderop)

In 2017 vond de fietsbehendigheidsproef plaats van 8 tot 15 maart. De theorie voor het fietsexamen werd gegeven van 16 tot 23 maart, en het fietsexamen vindt heel binnenkort plaats: van 22 mei tot 2 juni. Kijk in die periode als automobilist extra uit op de weg, want er zullen dan kinderen volop praktijkexamens aan het afleggen zijn!

"Het is mijn ambitie om iedereen in Wevelgem, Gullegem en Moorsele zo veel mogelijk op de fiets te krijgen. Het is gezond, je haalt er de files mee weg, en je leert eens andere paadjes in je gemeente kennen. We doen ons best om het voor fietsers zo veilig mogelijk te maken, en deze fietseducatiefilmpjes zijn daar een voorbeeld van. We hopen nog véél meer te kunnen doen voor fietsers in onze gemeente. We gaan blijven sensibiliseren, en we gaan blijven concrete maatregelen uitrollen om fietsen hier prettig te maken. Het mooie weer komt eraan, haal je rijwiel maar van stal :-)!"

Marie De Clerck - schepen van Mobiliteit

BijlageGrootte
PDF-pictogram Uitleg over dodehoeklessen256.64 KB
Elk kind leert veilig fietsen.
Elk kind leert veilig fietsen.
Elk kind leert veilig fietsen.
Elk kind leert veilig fietsen.
Elk kind leert veilig fietsen.
Elk kind leert veilig fietsen.
Elk kind leert veilig fietsen.
Elk kind leert veilig fietsen.
Elk kind leert veilig fietsen.