DE NIEUWE PLOEG VOOR WEVELGEM

08/11/2018 - 18:40

Op 14 oktober heeft Wevelgem gekozen voor een nieuw gemeentebestuur. En we zijn jullie heel dankbaar, want jullie hebben CD&V Wevelgem voor de derde keer op rij een absolute meerderheid gegeven. We vatten dat graag op als een signaal dat we mogen/moeten voortdoen in dezelfde lijn. Vanaf januari 2019 zullen we dat doen met de vertrouwde ploeg en een paar nieuwe, bruisende gezichten...

de nieuwe ploegDE NIEUWE PLOEG VOOR WEVELGEMDE NIEUWE PLOEG VOOR WEVELGEMDE NIEUWE PLOEG VOOR WEVELGEM

DE UITSLAG

22.304 kiezers hebben op 14 oktober een stem uitgebracht. 47,1% van onze inwoners heeft een bolletje naast een of meerdere CD&V-kandidaten gekleurd. In zetelverdeling betekent dit dat onze partij met 17 zetels een comfortabele absolute meerderheid heeft gekregen om ook de volgende zes jaar een vastberaden traject te volgen. Maar we zeggen er graag meteen bij dat we vooral zullen streven naar een breed gedragen beleid, en dat we net zoals voorheen oor zullen hebben voor constructieve voorstellen vanuit de oppositie.

HET NIEUWE SCHEPENCOLLEGE

Het aantal voorkeurstemmen bepaalt wie van onze verkozenen een schepenambt zal opnemen. Wevelgem wordt vanaf januari 2019 bestuurd door

  • 1 burgemeester
  • 7 schepenen, waaronder de OCMW-voorzitter

Het nieuwe schepencollege zal worden geleid door uittredend burgemeester Jan Seynhaeve, die ook de volgende zes jaar het mandaat van burgemeester op zich zal nemen.

De schepenmandaten worden verdeeld onder:

Op 31 juli 2019 neemt onze ouderdomsdeken Bernard Galle afscheid van de politiek. Op basis van het aantal voorkeurstemmen zou Marie De Clerck, al twee legislaturen schepen, in principe dat mandaat van Bernard overnemen, maar door een recente professionele stap denkt ze onvoldoende tijd te kunnen investeren in het ambt. Dat betekent dat vanaf 1 augustus 2019 Bas Surmont zijn eerste politieke mandaat als schepen zal opnemen.

DE BEVOEGDHEDEN

Alle bevoegdheden zijn intussen - rekening houdend met de switch tussen Bernard Galle en Bas Surmont - verdeeld. Het volledige overzicht kun je raadplegen in de bijlage onder aan deze pagina.

DE GEMEENTERAAD

17 zetels betekent 17 gemeenteraadsleden voor CD&V. Behalve de burgemeester en de schepenen, zullen volgende verkozenen elke tweede vrijdag van de maand de raad actief bijwonen:

Jo Libeer wordt de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad.

Behalve Bernard Galle, zal ook Chris Loosvelt op 31 juli 2019 haar mandaat ter beschikking stellen. Dat betekent dat er twee zitjes vrijkomen in de gemeenteraad. Ze gaan respectievelijk naar Sander Deflo en Jessica Corty.

Met andere woorden: onze twee meest ervaren raadsleden geven de fakkel door aan jong en bruisend talent.

IN DE PERS

Het afscheid van Marie De Clerck als schepen

Bas Surmont wordt de nieuwe schepen

DE NIEUWE PLOEG VOOR WEVELGEM
DE NIEUWE PLOEG VOOR WEVELGEM