De berceau zit helemaal in het nieuw.

De unieke berceau van Wevelgem

02/07/2017 - 18:54

Heb je het al gezien? De 100-jarige berceau in onze Gemeentelijke Hovingen schittert weer als in de 19e eeuw. Het park van 'Ritten van den Hof' heeft er zo weer een uniek stuk erfgoed bij, en het verkeert in perfecte gezondheid. Dat hebben we in het bijzonder te danken aan wijlen Patrick Tjampens, Wevelgemnaar, smid en kunstenaar...

Patrick Tjampens

WEVELGEM - Woensdag 7 december kwam er totaal onverwacht erg droevig nieuws vanuit Bulgarije. De Wevelgemse smid en kunstenaar Patrick Tjampens overleed tijdens een reis met zijn echtgenote Marie-José Troost in Bulgarije aan een hartfalen. De man vierde op 11 november nog zijn zestigste verjaardag. Patrick laat zes kinderen na. - (uit de Weekbode)

De berceau: het laatste werk van Patrick Tjampens

De loofgang (berceau) in onze Gemeentelijke Hovingen is een zeldzaam stuk. Hij is meer dan 100 jaar oud en was dringend aan herstelling toe. De beukbegroeiing vertoonde gaten, maar wat erger was, de ijzeren constructie was in slechte staat en op sommige plaatsen zelfs verdwenen. Alleen... de restauratie diende met de nodige voorzichtigheid en expertise te gebeuren. Gelukkig hadden we op eigen bodem een man die die expertise in de vingers had. Met engelengeduld heeft Patrick zich over de berceau gebogen. Elke moer, elke bout, elke lopende centimeter smeedwerk heeft hij onder handen genomen. Het resultaat is uniek. De gerestaureerde berceau werd ingehuldigd op 27 juni, en weldra wijst een smeedijzeren gedenkplaat je de weg ernaartoe...

DE INHULDIGING VAN DE VERNIEUWDE BERCEAU

In aanwezigheid van pers, vrienden en familie van Patrick werd de gerenoveerde berceau officieel in gebruik genomen.

DE HISTORIEK VAN ONZE BERCEAU

David Koert van het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen heeft de restauratie van nabij gevolgd, en was vol lof over het werk van Patrick.

ZO WAS PATRICK TJAMPENS

Patrick was niet alleen een vakman, hij kon ook met mensen overweg. Eckart Cossey hielp hem als leerjongen de berceau te renoveren, en heeft niks dan lovende woorden voor zijn leermeester.

DE BERCEAU ALS DEEL VAN EEN MODERN PARK

De nieuwe berceau past perfect in het plaatje van de modernisering van de Gemeentelijke Hovingen. Er zijn al veel stappen gezet, er moeten er nog een paar volgen. Eén ding staat vast: het is en blijft een park om trots op te zijn.

DE HUIDIGE STAND VAN ZAKEN

  • Fase 1: zone rond vijver – uitgevoerd.
  • Fase 2: zone rond bib – uitgevoerd
  • Fase 3: evenementenweide – quasi afgewerkt: het gras mag beginnen te groeien.
  • Fase 4: zone rond kasteel – start najaar 2017.
  • Fase 5: speelzone - aannemer moet worden aangeduid. Uitvoering voorzien in het voorjaar 2018.

Dit past allemaal binnen een doordacht parkbeheerplan dat de gemeente heeft opgesteld en dat je hieronder kunt downloaden.

Stijn Tant - schepen van Groenbeleid

Patrick Tjampens
Kaartershuisjes - vanuit de berceau
het gerenoveerde smeedwerk van de berceau
unieke berceau van Wevelgem - 103 meter loofgang