WEVELGEM = SPORTGEMEENTE

WAT IS ER VAN DE SPORT?

15/03/2018 - 19:02

Ooit was het een dagelijks programma op de Vlaamse radio. Momenteel is het een belangrijk aandachtspunt in Wevelgem. Want sport draait om gezondheid, om genieten en presteren. En om sociaal contact. En daarom investeren we in sport. Een overzicht…

WAT IS ER VAN DE SPORT?WAT IS ER VAN DE SPORT?WAT IS ER VAN DE SPORT?

SPORTSPOOR

Investeren in sport is het juiste spoor, en in Wevelgem leidt dat binnenkort tot een heuse Campus Sportspoor. We hebben onlangs via de Vlaamse Overheid met ons dossier een riante subsidie van 1.026.875 euro binnengehaald en kunnen nu aan de slag.

Er komt:

 • een nieuw beachvolleybalveld
 • een vernieuwde atletiekpiste
 • extra kleedkamers voor buitensporten (van buiten toegankelijk)
 • een nieuw zwembad

NU AL IN GANG: PISTE & BEACHVOLLEY

We hebben na de gemeenteraad van februari de oproep gelanceerd waarmee we een ontwerper willen aanstellen voor de vernieuwde atletiekpiste, inclusief beachvolleybalveld. De aanleg is voorzien in het voorjaar 2019.

BINNENKORT VERWACHT: HET NIEUWE ZWEMBAD

Dit jaar nog gaan we voor het nieuwe zwembad een bouwteam aanstellen. We streven ernaar om eind 2020 een nieuw eigentijds zwembad in gebruik te nemen. Wevelgem wil een aantrekkelijk bad waar jonge gezinnen zich thuis voelen, waar de scholen volop kunnen zwemmen, en waar we een sterke ondersteuning kunnen bieden aan de verdere ontwikkeling en uitbouw van de verschillende sportverenigingen op de campus.

Maar we hebben ook aandacht voor de senioren en voor personen met een handicap. Het wordt een duurzaam zwembad dat we bouwen volgens de principes van het ‘universal design’: het moet voor iedereen integraal toegankelijk zal zijn. Dus ook voor slechtzienden en rolstoelgebruikers.

Samengevat:

Doelgroepen:

 • Sportzwemmers (zowel in clubverband als individueel)
 • Schoolzwemmen
 • Zwemlessen
 • Gezinnen met jonge kinderen (tot +/- 8 jaar)
 • Senioren
 • Personen met een handicap

Nevendoelgroepen:

 • Duikers
 • Aquatherapie
 • Watersportpromotie zoals aquajogging, aquagym.

Universal design

➜ Het zwembad wordt integraal toegankelijk voor onder meer slechtzienden, rolstoelgebruikers…

Gezinnen

➜ Recreatie gericht op gezinnen met jonge kinderen van 0 tot 8 jaar.

DE LOCATIE: WAAROM DAAR?

We zijn niet over één nacht ijs gegaan. Er zijn drie deelgemeentes, één zwembad. Dan moet de locatiekeuze weloverwogen en vooral objectief gebeuren. Dus hebben we verschillende belangrijke criteria met elkaar vergeleken.

In een notendop hebben we rekening gehouden met criteria zoals de eigendomsstructuur, beschikbare oppervlakte, stedenbouwkundige mogelijkheden, de nabijheid van openbaar vervoer, de nabijheid van scholen en de bevolkingsdichtheid.

Wist je bijvoorbeeld dat 6.552 inwoners wonen binnen een straal van 1 km en 15.395 inwoners binnen een straal van 2 km? Voor de helft van de inwoners dus relatief dichtbij en te bereiken te voet of met de fiets. We wilden ook absoluut tijdens de bouw van het nieuwe bad onze inwoners een zwembad kunnen blijven aanbieden.

Om die redenen komt het nieuwe zwembad dus op de Campus Sportspoor te staan, meer specifiek op het voetbalterrein gelegen tegen de Moorselsestraat.

HOE ZAL HET ZWEMBAD ERUITZIEN?

We hebben er bewust voor gekozen om de ontwerpers concepten in te laten dienen, en hen vooraf niet te veel beperkingen op te leggen. Alleen het budget is afgebakend. De minimumeisen houden we zo beperkt mogelijk. Zo krijgen de inschrijvers voldoende ruimte om in de onderhandelingsfase hun concept optimaal op de wensen en noden te doen afstemmen. We verwachten een duurzaam, functioneel, toegankelijk gebouw dat mooi in harmonie is met de omgeving.

EEN HELE SPORTCAMPUS

Zoveel faciliteiten op één plek, dat schept mogelijkheden op sportgebied. Voetballers zullen kunnen gebruikmaken van de loopfaciliteiten om hun conditie op te bouwen of te onderhouden. Duatleten of triatleten vinden met de zwem- en loopmogelijkheden bijeen een ideale uitvalbasis. Volleyballers kunnen in de zomer hun geliefkoosde sport buiten beoefenen. Gezinnen met kinderen, actief in verschillende sporttakken, kunnen voortaan allen op één plaats terecht, wat dan weer de mobiliteit ten goede komt.

Daarnaast heeft het samenbrengen van al die sportmogelijkheden op de sportcampus ‘Sportspoor’ er mee toe geleid dat we de belangrijke subsidie van één miljoen euro hebben kunnen binnenrijven.

HET SPORTBELEID IN WEVELGEM

In 2013 ging het gemeentebestuur het engagement aan om de inwoners sportfaciliteiten aan te bieden in elke fase van hun leven. Van kleuter tot senior. Voorts hebben we er ons toe verbonden sportevenementen sterk te ondersteunen en de sportinfrastructuur verder te vernieuwen.

Dat heeft geleid tot onder meer deze investeringen:

1. Voetbal: 2.400.000 euro in de voorbije 12 jaar

 • De aanleg van een voetbalterrein in kunstgras op het hoofdveld, zowel in Wevelgem, Gullegem als Moorsele.
 • Een volledig nieuw kleedkamercomplex en nieuwe terreinverlichting voor het voetbal in Gullegem.
 • De vernieuwing van de sanitaire installaties en de plaatsing van bureelcontainers voor het voetbal in Wevelgem.
 • De aanleg van een nieuw sportveld, het upgraden van de terreinverlichting en de vernieuwing van de HVAC-installatie voor het voetbal in Moorsele.

2. Overige sporten

 • De vernieuwing van de sportvloer in de evenementenhal ‘de Schelp’.
 • De vernieuwing van de basketdoelen aan het plafond in de Schelp.
 • De plaatsing van AED-toestellen in alle sportinfrastructuur op de drie deelgemeenten.
 • Een betere, veiligere en geluidsarmere compartimentering in de sporthal van Gullegem.
 • De vernieuwing van de klimtouwinstallaties in sportzalen Gullegem en Moorsele met het oog op de schoolsport.
 • De aankoop van een nieuwe tatami-mat voor het judo.

Daarnaast ondersteunen we intensief diverse sportwedstrijden zoals Gent-Wevelgem, Gullegem Koerse, de Alpro Leiemarathon, en organiseert de gemeentelijke sportdienst een aanvullend sportaanbod.

DE TOEKOMST

De toekomst kondigt zich veelbelovend aan.

 • De realisatie van de vernieuwde campus Sportspoor met het nieuwe zwembad, een nieuwe atletiekpiste en een beachvolleybalveld is in wording.
 • Dankzij een samenwerking met Sint-Paulus College Wevelgem komt er naast de Porseleinhallen een nieuw polyvalent gebouw met onder meer twee nieuwe kleedkamers en bergruimte, en gaan we terreinverlichting plaatsen op en rond het sportveld van de school. Dat betekent onder meer dat er ’s avonds in de week getraind zal kunnen worden, en dat er in het weekend faciliteiten zullen zijn voor amateurvoetbal.
 • De vernieuwing van de turnvloer in de turnhal in de Porseleinhallen is in voorbereiding.
 • In overleg met de provincie West-Vlaanderen wordt door hen een loopomloop aangelegd in het prachtige provinciale domein Bergelen.

Dat is er dus van de sport.

Geert Breughe, (een trotse) schepen van Sport