Wevelgem heeft een nieuw speelpleinplan: overal spelen !

16/03/2017 - 10:35

Wist je dat je kinderen in Wevelgem nu al in een pak meer speelzones terecht kunnen dan kinderen in de omliggende gemeentes? Maar onze ambitie reikt verder: we willen voor elk kind een speelzone op wandelafstand van thuis. En we gaan dat zo aanpakken...

wij willen spelen!wij willen spelen!wij willen spelen!wij willen spelen!wij willen spelen!

HET SPEELPLEINPLAN

In Wevelgem, Gullegem en Moorsele vind je vandaag niet minder dan 35 erkende speelpleinen. Dat is ruim boven het gemiddelde per inwoner van de omliggende steden en gemeenten. Maar een aantal van die terreinen zijn aan vernieuwing toe. Daar maken we graag gebruik van om een (ver)nieuwe(nde) visie te ontwikkelen op ons speelpleinenbeleid. En zo is het speelpleinplan ontstaan dat we op vrijdag 10 maart aan de gemeenteraad hebben voorgelegd.

"De reacties waren lovend, over de partijgrenzen heen, en daar zijn we bijzonder blij om. Het is een plan dat al ruime tijd aan het rijpen is. Vandaag is het plukklaar." (Kevin Defieuw)

De verschillende types speelzones in Wevelgem, Gullegem en Moorsele

 • Er zijn klassiek ingerichte speelpleinen met toestellen zoals een wip, schommel of glijbaan.
 • En er zijn groenzones met speelpotentieel.

Nu is het onze bedoeling om de klassieke speelterreinen origineler te gaan inrichten. Schommel en wip blijven belangrijk, maar we willen ook werk maken van alternatieven, zoals evenwichtsbalken of klimrekken. En we gaan onze groenzones ook aanpassen. Met een lichte ingreep worden ze voor kinderen een paradijs op aarde: bergjes, boomstronken... en ravotten maar. Weg met iPads en consoorten, en leve de fantasie en de vrije natuur!

Speelse verbindingen

Tot slot gaan we al die avontuurlijke speelzones met elkaar verbinden op een manier die kinderen triggert. We gaan daarin slagen door meer aandacht te hebben voor:

 • speelstraten
 • schoolstraten
 • een goed uitgebouwd netwerk van trage wegen
 • duidelijk aangeduide speelroutes (cfr. wandel- of fietsroutes)
 • de inplanting van (speelse) kunst in de publieke ruimte
 • inplanting van speelse elementen in de straten of centra
 • bespeelbaar straatmeubilair
 • street-art
 • ...

Op die manier creëren we een echt speelweefsel in Wevelgem.

Kinderen aan het woord

We willen graag jullie mening horen. Het zijn jullie kinderen die in onze gemeente spelen, en zij weten het best hoe dat moet. We gaan dus voor ingrijpende projecten een participatietraject opstarten onder leiding van de Jeugddienst en de Cel Groen. Buurtbewoners, jeugdbewegingen en natuurlijk ook de kinderen zelf zullen we sowieso informeren, maar we gaan vooral ook vragen hoe jullie het zien en maximaal rekening houden met jullie tips.

En zo gaan we dus het hele speelpleinplan uitrollen, en van Wevelgem een nog betere speelgemeente maken dan ze nu al is. Met een speelzone op wandelafstand voor ieder kind. Dat is de ambitie, en we zijn van plan dat doel te bereiken.

Het speelpleinplan in detail

Wil je graag een volledig beeld van het plan dat vorige vrijdag op de gemeenteraad is voorgesteld, dan hoef je alleen maar het bestand in de bijlage te downloaden. Het staat er allemaal in! We willen je namelijk graag volledig informeren.

KEVIN DEFIEUW - schepen van Jeugd

Het speelpleinplan in de pers

Lees hier het artikel uit Het Laatste Nieuws over ons nieuwe speelweefsel.

BijlageGrootte
PDF-pictogram speelweefsel_wevelgem-2.pdf4.68 MB
Ravotten in Domein Bergelen.
Voorbeeld van een 'klassiek' speelterrein in het park van Wevelgem.
Als je een groenzone zo inricht, zal elk kind er zich uitleven.
Zo zijn er wel meer groene plekjes in onze gemeente.
Zo wordt met de kinderen op wandel gaan een heerlijk avontuur.
Laat de kinderen hun zeg doen.
Dit zit eraan te komen.
Een voorlopig ontwerp.
Hier kun je al overal spelen.