HIER KOMT CAMPUS SPORTSPOOR.

Wevelgem sport: 1 miljoen euro Vlaamse subsidies.

23/12/2017 - 11:10

Het zwembad moet weg, want het is verouderd. Maar er komt natuurlijk wel een nieuw. Alleen: een zwembad, dat kost wat. Dus hebben we eens mooi naar Vlaanderen gekeken :-) En een stevig dossier ingediend. Resultaat: straks heeft Wevelgem een ferme sportcampus. En Vlaanderen investeert graag mee...

Wevelgem sport: 1 miljoen euro Vlaamse subsidies.Wevelgem sport: 1 miljoen euro Vlaamse subsidies.Wevelgem sport: 1 miljoen euro Vlaamse subsidies.

Ik ben daar natuurlijk heel blij om. Het is een ambitieus project, maar ook een project dat financieel in evenwicht is, en dat de juiste noden invult. We hebben onze burgers namelijk bevraagd, en wat er nu komt, is de grootste gemene deler. We vullen de bestaande infrastructuur in de omgeving van de Wevelgemse sporthallen De Vlaschaard en De Schelp verder aan met een zwembad, en meer dan dat!

CAMPUS SPORTSPOOR

Sporten naast het spoor, we hebben de naam voor de uitgebreide versie van onze sportcampus niet ver moeten zoeken. Wat ga je hier binnenkort allemaal vinden?

Zwembad:

 • Een 25-meter bad, een doelgroepenbad en een recreatiebad op maat van gezinnen met jonge kinderen, scholen en verenigingen.
 • Extra douches voor buitensporters (voetbal, joggers, atletiek...)
 • Twee polyvalente (les)lokalen voor scholen die met de bus komen. Zo kunnen meerdere klasgroepen tegelijk richting zwembad komen, en terwijl de ene groep zwemt, krijgt de andere les. En omgekeerd. Dat scheelt een pak tijd en een pak busritten.

Atletiekpiste:

We leggen ze helemaal opnieuw aan. Straks heeft Wevelgem een kunststofbaan. Gedaan met de plassen, dus!

Beachvolley:

Waar zich nu de zandbak voor keepertrainingen bevindt, komt er een heus beachvolleybalveld. Er wordt veel en goed gevolleyd in Wevelgem, dus dat wordt zeker een goede investering.

En dat alles boven op de bestaande infrastructuur...

 • De Schelp (accent op basket)
 • De Vlaschaard (accent op volley)
 • De Finse piste
 • Twee grasvoetbalvelden + een kunstgrasveld met tribunes op het hoofdterrein

Wevelgem is een sportieve gemeente, en we blijven daar volop in investeren. Maar altijd op een evenwichtige manier. Tegen eind 2020 moet Campus Sportspoor volledig operationeel zijn. De coördinatie van het hele project is in handen van een externe partner: Probam. We houden je in elk geval verder op de hoogte van de ontwikkelingen die eraan zitten te komen. Er wachten ons boeiende jaren :-)

_____________________________________

Als ik nog even mag... Een aantal maanden geleden werd in de gemeenteraad gereageerd op een aantal stevige sportdossiers die in de maak waren. Zo was er heisa rond de kunstgrasvelden, omdat er tijdelijk een kink in de kabel was. Maar kijk, in onze drie deelgemeenten pronkt nu een prachtig kunstgrasveld, en onze voetbalploegen spelen er een puik seizoen op. Om maar te zeggen: grote dossiers kosten tijd, en we stellen alles in het werk om die dossiers tot een goed einde te brengen.

Idem voor het zwembaddossier. Ja, we hebben in een vorige subsidieronde naast de buit gevist bij Vlaanderen. Het was nipt, maar het was njet. Daar was ook een reden voor: het dossier was nog niet rijp genoeg. Maar de deadline was er wel, dus hebben we de aanvraag gedaan, en we hebben bijgeleerd. In die mate dat we nu een veel mooier dossier aan onze burgers kunnen voorleggen, en dat we een pak meer centen van Vlaanderen krijgen. En weet je wat ook een grote rol heeft gespeeld? De locatie van het zwembad. Ook daar zijn indertijd de nodige discussies over gevoerd - zoals dat hoort in een democratie - en uiteindelijk hebben we gekozen voor deze campus.

Wij staan nog altijd achter die keuze, en Vlaanderen duidelijk ook: van de 44 dossiers die zijn ingediend, halen wij het op 4 na grootste bedrag binnen. Om zo'n dossier te mogen indienen, moest je voor Vlaanderen in eerste instantie voldoen aan minstens een aantal van deze 'bovenlokale' criteria:

Type infrastructuur:

 • De in beslag genomen ruimte
 • Impact op milieu en omgeving
 • Al dan niet uniek in Vlaanderen
 • De mate waarin sporters zich over relatieve afstand zich willen verplaatsen

Niveau van de sportinfrastructuur:

 • Is er slaapgelegenheid
 • Topsportfunctie
 • De mate waarin het project met andere sportinfrastructuren is geclusterd.
 • Verschillende types sportinfrastructuur aanwezig in die cluster.

Vooral op die laatste twee hebben we stevig gescoord. Onze keuze was dus weloverwogen. Daarnaast heeft Vlaanderen voor de subsidietoekenning gekeken naar innovatie, duurzaamheid, toegankelijkheid, behoefte-invulling, het aantal mensen dat je bereikt, enzovoort. Dat alles samen heeft ons nu dus meer dan een miljoen euro opgeleverd.

Maar goed... om maar te zeggen: de weg verloopt soms hobbelig. En eigenlijk is dat niet abnormaal. Wat telt, is dat je geen brokken maakt, en dat je de bestemming bereikt.

Bon, en nu gaan we de handen uit de mouwen steken.

Campus Sportspoor, here you come!

Geert Breughe - schepen van Sport

Vragen over campus Sportspoor?

Stuur Geert een mail.