Wonen in Wevelgem

10/04/2017 - 12:48

Het aantal inwoners van onze gemeente blijft al jaren mooi op peil. Maar toch is er iets veranderd in de manier waarop we wonen, want net als in andere steden en gemeenten zijn de gezinnen wat aan het verdunnen. Meer bejaarden, meer alleenstaanden... dus hebben we meer woningen nodig. En een plan. Dit plan...

Centrum Gullegem - extra flatsWevelgem: appartementen Spoorwegstraat - RoodbaardstraatMoorsele: kavels voor zelfbouwers

400 NIEUWE WONINGEN

Dat is wat we tussen nu en 2027 nodig zullen hebben. 40 nieuwe woningen per jaar op ons grondgebied. We weten dat, omdat we het allemaal tot in detail volgen en becijferen. We weten ook dat we moeten waken over een goeie mix, want niet iedereen heeft nood aan hetzelfde type woning. Dus moeten we op de dienst Stedenbouw, Ruimtelijke Ordening & Wonen zowel op korte, middellange als lange termijn denken. En precies daarom weten we nu vrij goed wáár in onze gemeente we die bijkomende woningen gaan creëren (zie bijlage). En hóe we ze willen inplanten. Daarbij hanteren we een heel belangrijke norm: we zetten maximaal in op ruimteneutraliteit.

Ruimteneutraal bouwen

Je zou het een betonstop kunnen noemen, maar dat is een vlag die de lading niet dekt. Ik vind het ook geen bijzonder mooi woord. Geef mij maar slim ruimtegebruik. Dat sluit trouwens perfect aan bij wat het Groenboek Vlaanderen zegt.

Wevelgem gaat:

  1. zo veel mogelijk de bestaande bebouwde ruimte benutten (inbreiding)

  2. hergebruik van bestaande, vooral versteende ruimte maximaliseren

  3. streven naar een ruimtelijke ontwikkeling waarbij geen nieuwe open ruimte wordt aangesneden

  4. streven naar kleinere kavels met meer woningen en meer groen.

"Ruimteneutraliteit is een principe waaraan alle nieuwe woonprojecten in Wevelgem worden afgetoetst."

Projecten in de pijplijn

Je zult wellicht al hebben gemerkt dat er wordt gebouwd in onze gemeente. Dat is positief, want we maken onze gemeente zo duurzamer, en we creëren tegelijk woongelegenheid. Zo heb ik vandaag, midden in de paasvakantie, een dag vol vergaderingen achter de rug over een paar stevige bouwprojecten.

Ik noem er een paar:

  • de sociale huisvestingsmaatschappij De Vlashaard bouwt huurwoningen in de wijk 't Vrije, de Vanhoornelaan en de Wagenbrugstraat in Moorsele, en in de stationsomgeving in Wevelgem
  • de oude bedrijfssite van New Franco Belge in Wevelgem wordt ontwikkeld (en wat ons betreft blijft die karakteristieke schoorsteen staan)
  • in Gullegem wordt de voormalige site Primus langs de Heulestraat ontwikkeld

Dat zijn allemaal projecten waarvoor we een woonvisie uittekenen op lange termijn. Samen met de Intercommunale Leiedal gaan we daarbij volop voor ruimteneutraliteit. En voor meer groen in plaats van verharde oppervlakte. Zo bouwen we aan onze gemeente. Met zo weinig mogelijk beton...

Mathieu Desmet, schepen van wonen en bouwen

Wil je onze totaalvisie in detail lezen, dan nodig ik je uit de woonprogrammatie in de bijlage te downloaden. En uiteraard mag je me altijd bellen of mailen mocht je vragen of opmerkingen hebben bij het Wevelgemse woonbeleid.

Wevelgem woont (anders)
Wevelgem woont (anders)
Wevelgem woont (anders)