Wouter Beke als fundraiser

29/04/2017 - 14:05

Ik speelde al een tijdje met het idee een avond te organiseren. Een fundraiser, want ik wil iets realiseren, en het zal een beetje geld kosten. Eergisteren was het zover. Een kleine 200 man, en ik heb zelfs nationaal CD&V-voorzitter Wouter Beke en gouverneur van de Nationale Bank Jan Smedts voor mijn kar kunnen spannen. Het is een steun waar ik dankbaar om ben, want het gaat om een initiatief dat me na aan het hart ligt...

CD&V-voorzitter Wouter BekeKevin DefieuwBurgemeester Jan SeynhaeveGouverneur van de Nationale Bank Jan Smedts

HIJ KON HEERLIJK KOKEN, EN PLOTS KON HIJ NIET MEER KAUWEN

Mijn vader was kok in de Gouden Kroon in Gullegem. Daarvoor was hij acht jaar lang de kok van wijlen Koning Boudewijn. De man kon koken als de beste. En plots ontnam kanker hem het vermogen om te kauwen. Los van alle problemen die zo'n wrede ziekte met zich meebrengt, is dat beeld me bijgebleven. Een man met culinair talent die het plots moet stellen met astronautenvoeding.

Ik wil daar graag iets aan doen, want er zijn veel mensen met kauw- en slikproblemen. Het kan gaan om patiënten die lijden aan kanker, ALS, MS, Parkinson, dementie... Maar je kunt ook gewoon op hogere leeftijd problemen krijgen met kauwen en slikken. In de meeste ziekenhuizen en rust- en verzorgingstehuizen worden grote inspanningen gedaan om die patiënten of bejaarden kwalitatieve maaltijden te bieden. Maar wat als je thuis zelf je potje moet koken? Op dat vlak is er nog werk aan winkel. Vandaar mijn plan om een brochure op te stellen met eenvoudige maar voedzame gerechten die je thuis kunt bereiden voor mensen met slik- en kauwproblemen. En die gerechten mogen best lekker zijn.

LEKKER ETEN VOOR MENSEN MET SLIK- EN KAUWPROBLEMEN, KAN DAT WEL?

Dat het lekker kan, dat zullen we bewijzen. We mogen namelijk rekenen op de medewerking van een aantal bekende koks uit onze regio. Dat zal niet alleen lekkere gerechten opleveren, het zal ook helpen de aandacht voor deze thematiek te vergroten. Dit zijn ze:

  • Sébastien Ververken: de jonge en nieuwste sterrenkok van Vol-Ver
  • Matthieu Beudaert: al enkele jaren een gevestigde waarde in de Michelin-gids met Table d’Amis
  • de gerenommeerde broers Boxy

Zij zullen samen met Philip Van Hoornick, expert in slik- en kauwproblematieken in het Gentse AZ Jan Palfijn meewerken aan de kookbrochure. Samen met hen zal ik toegankelijke en verse gerechten bundelen voor mensen met slik- en kauwproblemen.

ZO MAAK JE EEN KOOKBROCHURE

Hoe zal dat in het werk gaan?

  • de chefs stellen een budgetvriendelijk, voedzaam en lekker gerecht samen
  • Philip herwerkt die gerechten samen met zijn team van diëtisten en logopedisten tot een volwaardig alternatief
  • Philip en de chef maken samen het alternatief klaar. En wij maken op dat moment mooie foto's voor in de brochure.

Zo weten we zeker dat elk gerecht top zal zijn qua voedzaamheid, textuur, geur, kleur en smaak. En we gaan trouwens niet alleen recepten in de brochure opnemen, maar ook tips van experts die dagelijks met slik- en kauwproblematiek bezig zijn.

GRATIS EN VOOR NIKS

We kunnen dit allemaal realiseren dankzij de steun van veel mensen. We hebben nu geld ingezameld, en Medirest, deel van de Compass Group, zal de rest bijpassen. Zo zullen we de brochure gratis kunnen verdelen via rust- en verzorgingstehuizen, en ze zal ook online ter beschikking zijn.

"De eerste stap is nu gezet, tijd om erin te vliegen dus. Ik ben vooral dankbaar voor de steun van al die mensen. De sprekers en de aanwezigen, die de nodige fondsen bijeen hebben geschonken tijdens de fundraiser. En natuurlijk ook de chefs en Philip Van Hoornick, die nu alles in goede banen zullen leiden. Het is fijn dat mensen de schouders onder zo'n project willen steken om andere mensen te helpen. Ik denk dat mijn vader dit graag zou hebben zien gebeuren." Kevin Defieuw.

Wouter Beke als fundraiser
Blij Jan Smedts te mogen verwelkomen.
Raising funds.
Raising funds.
Jan Smedts aan het woord.
Wouter Beke als fundraiser
Jan Smedts, ikzelf, Wouter Beke en Jan Seynhaeve
Ook Stefaan De Clerck was aanwezig.
Blij met een mooie opkomst.