Nudge nudge, wink wink...

10/02/2017 - 14:40

Kevin Defieuw en Frank Acke gaan 'nudgen'. Hebben ze te veel naar Monty Python gekeken, of is er meer aan de hand...?

Ja, en ja. We trakteren je straks nog eens op de heerlijke sketch van Monty Python's Flying Circus. Maar NUDGING staat tegenwoordig voor veel meer dan absurde humor.

Nudging in Wevelgem

"Frank en ik waren al enkele jaren van plan in te zetten op 'nudging' als beleidsconcept. Eind vorig jaar voegden we de daad bij het woord en trokken naar het schepencollege met een voorstel. Nudging betekent letterlijk 'porren'. Een duwtje in de juiste richting. Het is een concept dat elders heel goed blijkt te werken, en daarom is Wevelgem van plan erop in te zetten."

We zijn beïnvloedbaar

Niet alles wat we doen, doen we even bewust. Veelal reageren we onbewust op de talrijke prikkels in onze omgeving. We reageren vaak op automatische piloot. Dat is makkelijker dan telkens weer te moeten redeneren. Maar deze automatische piloot laat zich makkelijk verleiden. Een voorbeeld: We weten dat die zak chips niet de meest gezonde keuze is, maar als ze binnen handbereik zijn, kun je er soms moeilijk aan weerstaan. Reclamejongens spelen daar handig op in. Ze beïnvloeden onze keuzes, en wij kopen wat zij willen verkopen.

En dat is goed nieuws...

Als gemeentebestuur probeer je (voor een stukje) ook iets verkopen: je wilt graag dat de inwoners helpen hun omgeving schoon te houden. Veilig, gezond, aangenaam om in te wonen, te werken en te leven. En 'nudging' is een zachte manier om keuzes en gedrag te beïnvloeden. Het gaat om vaak erg simpele ingrepen die heel positieve gevolgen kunnen hebben voor je hele gemeenschap.

Hoe doet een bedrijf als Google dat? Ze willen hun werknemers bijvoorbeeld stimuleren om gezonder te eten. Daarom zetten ze in de kantine de gezonde hap altijd op ooghoogte. Heb je toch zin in pakweg frieten, dan moet je al eens hurken en dus meer moeite doen om zo'n portie te pakken te krijgen. De keuze blijft, maar het oog ziet eerst wat beter is voor het lichaam. (Bron: De Morgen. Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.)

En in Wevelgem doen we het ook al. Je hebt wellicht al gezien dat op verschillende plaatsen borden staan om je snelheid te meten. Afhankelijk van de snelheid komt er een droevig of een lachend gezichtje op het scherm. Is het je al opgevallen dat je bij een droevig gezichtje automatisch je snelheid gaat milderen? Geef toe, dat zou je misschien niet doen als dat bord er niet stond. :-)

Wat zijn we nu van plan?

We gaan een werkgroep rond nudging oprichten en bekijken hoe ons beleid nog meer impact kan hebben. We gaan vanuit de principes van nudging nadenken over omgaan met mobiliteit, zwerfvuil, inrichting van de openbare ruimte... Idem voor sociale keuzes: hoe kunnen we nog beter mantelzorg stimuleren, onze sociale dienstverlening tot bij de juiste doelgroepen brengen? Enzovoort. We laten ons daarbij begeleiden door Fran Bambust, een experte die op dat vlak haar sporen al ruim heeft verdiend. Wanneer de keuzes zijn vastgelegd en het traject bepaald, volgt de communicatie. We willen jullie natuurlijk ook informeren over hoe we jullie gaan 'nudgen'. Een uitgebreid persartikel over onze plannen vind je hier overigens al in de bijlage. Met dank aan de Krant van West-Vlaanderen.

Wist je trouwens dat Barack Obama een van de eersten was die nudging op een structurele manier toepaste? Er zijn slechtere voorbeelden om te volgen :-)

Belofte maakt schuld: nudge nudge, wink wink.

Wat heeft Monty Python hiermee te maken? Helemaal niks. Maar deze sketch is een klassieker, en we hadden 'm beloofd. Say no more...

Nudge nudge, wink wink...
Nudge nudge, wink wink...
Nudge nudge, wink wink...
Nudge nudge, wink wink...
Nudge nudge, wink wink...
Nudge nudge, wink wink...
Nudge nudge, wink wink...