Elckerlyc & Gulle Heem

Tot op heden zijn onze woonzorgcentra virusvrij! #corona

ZIJN ONZE WOONZORGCENTRA GETROFFEN DOOR CORONA?

14/04/2020 - 14:14

De Belgische woonzorgcentra (WZC) zijn de voorbije weken bijzonder hard getroffen door het coronavirus. En uiteraard heerst er ongerustheid over hoe het met onze eigen dierbare ouderen in Wevelgem is gesteld. Wat dat betreft is er goed nieuws: op vandaag is de situatie in onze openbare woonzorgcentra Elckerlyc (Wevelgem) en het Gulle Heem (Gullegem) onder controle!

Geen symptomen

Op heden (14 april 2020) zijn nog geen besmettingen vastgesteld bij de bewoners. Er zijn geen symptomen gemeld die wijzen op COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Een vijftiental bewoners is tot dusver getest, maar telkens met negatief resultaat. Goed nieuws, dus!

Onder de bewoners is de sfeer over het algemeen goed, ondanks het gebrek aan familiaal bezoek. Er is minstens evenveel personeel aan het werk als anders, hoewel streng wordt toegekeken op wie aan het werk kan en wie niet. Het personeel doet lovenswaardige inspanningen om de kwaliteit van leven binnen het centrum op peil te houden. Daar waar het kan, worden digitale ontmoetingen met naasten georganiseerd en aangemoedigd. Voor de familieleden blijft het gebrek aan bezoekmogelijkheden lastig, maar we stellen vast dat de regels over het algemeen goed worden aanvaard.

Zorg & communicatie

Beide woonzorgdirecteurs doen hun uiterste best om open en transparant met de familie van de bewoners en de bewoners zelf te communiceren. Beiden zijn er ook van overtuigd dat de investeringen in vorming en opleiding voor het personeel nu renderen. Zowel op procedures als op het gebruik van beschermingsmateriaal wordt streng toegezien. Op vandaag is voldoende beschermingsmateriaal aanwezig, op één type na: lange beschermende handschoenen. Die zijn voorlopig niet te vinden. Maar handgels en mondmaskers zijn er op heden wél voldoende.

En morgen?

Op vandaag is de situatie in onze woonzorgcentra naar omstandigheden goed, maar de toekomst is vanzelfsprekend onzeker. Als we zien hoeveel mensen bij besmettingen in woonzorgcentra kunnen overlijden, maakt ons dat zeker ongerust. We leven heel erg mee met bewoners en familieleden van woonzorgcentra elders in België die wél getroffen zijn. Er wordt alles aan gedaan om het virus hier bij ons buiten te houden, maar daar is ook een beetje geluk voor nodig. Wevelgem is iéts minder hard getroffen door het coronavirus dan de omliggende gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen. Laten we dat vooral zo houden en de regels nauwgezet blijven opvolgen, hoe moeilijk dat soms ook is. Weet dat je er levens mee redt.

Topteams

Alle medewerkers in onze beide woonzorgcentra werken met ontzettend veel engagement, een stevig professionalisme, en bovenal een heel groot hart voor de bewoners en hun familie. Wij willen hen dan ook, allen zonder onderscheid, van leidinggevenden tot medewerkers op de werkvloer, bedanken voor hun inzet in moeilijke omstandigheden. Zij zijn moedig en verdienen onze gemeende steun en respect!

#LOVE8560

Frank Acke - Voorzitter Bijzonder Comité Social Dienst (OCMW)
ZIJN ONZE WOONZORGCENTRA GETROFFEN DOOR CORONA?
ZIJN ONZE WOONZORGCENTRA GETROFFEN DOOR CORONA?