De onzichtbare sneeuwmannen.

06/01/2017 - 15:44

LEVE DE WINTER? - ’s Morgens kijk je dezer dagen bij het ontwaken naar buiten en denk je: “O, zo mooi. De wereld is wit.” En dan denk je: “Oei, zo wit. Zou het glad zijn op de weg?” Een terechte vraag. Het antwoord ondervind je doorgaans aan den lijve. Winters weer is mooi om naar te kijken, niet leuk om door te glijden. Gelukkig hebben we in onze gemeente mensen die ‘s nachts de weg op gaan om onze wegen zo veilig mogelijk te krijgen. Ik noem ze de onzichtbare sneeuwmannen.

De onzichtbare sneeuwmannen.De onzichtbare sneeuwmannen.De onzichtbare sneeuwmannen.De onzichtbare sneeuwmannen.De onzichtbare sneeuwmannen.

Ze werken zich uit de naad, binden de strijd aan met de natuur, en zetten behalve zichzelf ook de grote middelen in. Zo beschikt onze gemeente over twee zoutstrooiers op vrachtwagens, een enorme sneeuwschop, twee zoutsilo’s en tonnen zout. Dat strooien we niet lukraak rond, we volgen een strikt sneeuw- en strooiplan om wegen, fiets- en wandelpaden onder handen te nemen. Zowel binnen het centrum als daarbuiten. De wegen van het Agentschap Wegen en Verkeer inbegrepen! De gewestwegen en autostrades in onze buurt, dus. Alles samen goed voor zo’n 160 kilometer wegdek...

Het gaat als volgt. Afhankelijk van het wintertype gaan één of twee ploegen de baan op om eerst de hoofdwegen (parcours van 75 km) te strooien. Daarna volgt nog een bijkomend traject van een 45 km van diverse verbindingswegen en pakken we ook 40 km fietspaden aan. Dat is stevig doorwerken. Er komen natuurlijk ook altijd vragen van bewoners om hun gladde straten te strooien. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Wevelgem telt héél veel straten. Het streefdoel is om de afstand van je huis naar een gestrooide weg zo kort mogelijk te houden. Op dit traject ben je best zeer voorzichtig en pas je je rijgedrag aan.

Op onze wegen zie je dus bij winters weer die grote machines rondrijden. Aan het stuur zitten onze belangrijkste schakels: de medewerkers die alles mogelijk maken. Van november tot en met maart zijn ze elke dag van wacht. Onze onzichtbare sneeuwmannen... Ze verdienen ons grootste respect. Ga maar eens in het holst van de nacht eerst zelf op een gladdige weg naar je vrachtwagen om je dan met een megagevaarte op een ijspiste te wagen, wetende dat het pas achter je ontdooit. En het strafst van al, deze sneeuwmannen smelten nooit!

Let it snow, let it snow, let it snow...

Stijn Tant - schepen van sneeuw en ijs

PS.: Denk erom: ook de eigen stoep moet sneeuwvrij zijn. Bij gemeentelijke gebouwen zetten onze medewerkers hun muts op en gaan ze zelf aan de slag om de eigen stoep sneeuw- en ijzelvrij te maken. Maar ook als burger moet je dit voor je eigen deur doen. Lukt dat om de één of andere reden zelf niet meer, probeer dan familie, vrienden of buren aan te spreken om het voor jou te doen en beloon hen bijvoorbeeld met een warme kop koffie. Wens je zelf strooizout aan te kopen, dan kan dit in de gemeentehuizen tegen een kleine vergoeding.

BijlageGrootte
PDF-pictogram strooiparkoer_fietspaden.pdf257.14 KB
PDF-pictogram strooiparkoer_wegen.pdf262.87 KB

Kom je de mannen van de nacht tegen? Geef ze een staande ovatie :-)